Upplagd av anders Upplagd den jan - 07 - 2014

En rysare till Juniormästerskap

JVM_RGB_2014I de olika ländernas juniorlandslag så börjar många stora stjärnor sina internationella karriärer inom ishockey. I förra veckan samlades en mängd juniorlandslag från hela världen i Malmö för att göra upp om titeln världens bästa juniorlandslag i det klassiska JVM-mästerskapet som hålls varje år. Denna gång var det alltså på hemmaplan som turneringen hölls. Totalt var det 10 lag som var med och spelade och gruppindelningen såg ut som följande:

Grupp A: USA, Kanada, Tjeckien, Slovakien och Tyskland
Grupp B: Sverige, Ryssland, Schweiz, Finland och Norge

Efter att samtliga lag hade mött varandra inom grupperna stor det klart att Sverige hade vunnit sin grupp och därmed tagit sig vidare till kvartsfinal där Slovakien väntade som motstånd. Under gruppspelet lyckades Sverige att vinna samtliga av sina matcher, däribland en storvinst med 10-0 mot Norge.

I kvartsfinalen lyckades man inför en publik på strax under 11 000 åskådare göra en liknande match där man vann med 6-0 över motståndarna från öster. I semifinalen väntade ytterligare ett östligt land, nämligen hockeynationen Ryssland. Denna match blev en riktigt rysare, men tack vare galanta målinsatser från Filip Forsberg och Oskar Sundqvist så tog man sig hela vägen till finalen som spelades i söndags.

Finalen blev en riktig klassiker, då motståndet blev inga mindre än Finland. Efter en rysare som gick ända till förlängning så stor det till slut klart att Finland hade tagit hem guldet och Sverige fick nöja sig med en silverplacering. Dock är detta ingenting att hänga läpp över, då man gjorde en kanoninsats. Forsberg blev utsedd till turneringens Most Valuable Player och blev tillsammans med Oskar Dansk utsedda till turneringens bästa spelare på sina positioner som forward och målvakt.

Nu när junior-VM är över är det dags att se fram mot nästa stora mästerskap, som inte ligger så långt fram i tiden: Vinter-OS i Sotji i Ryssland. Att våga hoppas på en upprepning av vad som hände i junior-VM är kanske för mycket, men nog vore det trevligt med en helnordisk final även i OS. Om inte annat, så visar silvret i junior-VM att framtiden för Sverige i internationell hockey ser mycket ljus ut.