Posted by anders

Svenskar i NHL

Att få spela i ett NHL-lag är ett mål för väldigt många hockeyspelare och vi har genom åren haft ett flertal svenska stjärnor i dessa lag. Här nedanför kan du läsa lite om tre av alla de som tagit sig över Atlanten och gjort sig ett namn på den stora hockeyhimmlen.

Börje Salming
Börje Salming är backspelaren som skapat hockeyhistoria på flera sätt. Han började sin proffskarriär år 1970, då han som 19-åring blev värvad från Kiruna AIF till storklubben Brynäs. Under sina tre år i klubben tog han laget till SM-guld samtliga år. I samma veva fick han komma med i det svenska landslaget, där han tog både VM-brons 1972 och VM-silver 1973. Efter dessa framgångar blev han som en av de första europeiska spelarna värvad till den nordamerikanska ligan. Sammalagt spelade han 17 år i NHL, varav 16 av dessa var med Toronto maple Leafs och ett år med Detroit Red Wings. I Toronto innehar han ännu idag klubbrekordet i flest assistpoäng någonsin med hela 620 målpassningar. 1990 flyttade han tillbaka till Sverige där han avslutade sin karriär med tre säsonger i Klubben AIK. Börje Salming blev 1996 den första svenske hockeyspelaren att bli invald i Hockey Hall of Fame för sina insatser i NHL.

Mats Sundin
Centerspelaren Mats Sundin startade sin hockeykarriär som 15-åring när han var med och vann TV-pucken för Stockholm 1986. Efter detta spelade han varsin säsong i de svenska klubbarna Nacka HK och Djurgårdens IF, som han tog till SM-guld, innan han begav sig över till Quebec Nordiques i Kanada. Första säsongen slutade 23 mål och 36 assists på 80 matcher och han blev i och med det den yngsta svensken att öra mål i NHL. Efter fyra säsonger Quebec var Sundin med i ett byte, där han och två andra spelare fick flyttas till Toronto Maple Leafs. Efter fyra säsonger i klubben blev han utsedd till den första europeiska lagkaptenen i klubben. Han spelade vidare i Maple Leafs fram tills hans kontrakt gick ut 2008 och han avslutade så sin karriär med en säsong i Vancouver Canucks. Under dessa år hann han även med att ta hem OS-guld 2006, samt ytterligare sju medaljer i VM. År 2012 blev han som andre svensk invald i Hockey Hall of Fame.

Peter Forsberg
Som 16-åring påbörjade Peter ”Foppa” Forsberg sin karriär som hockeyspelare när han debuterade i Modo Hockeys år 1990. Under fem säsonger spelade han med klubben och bland annat tog laget till SM-final 1994. Året därpå lämnade han klubben för att göra debut i NHL för lagen Philadelfia Flyers. Dock hann han inte ens påbörja sitt spel innan han blev bortbytt till klubben Quebec Nordiques istället. Trots den korta säsongen utmärkte sig Foppa på isen och gjorde flest poäng av alla förstaårsspelare den säsongen. Säsongen flyttades klubben och blev till det som vi idag känner som Colorado Avalanche. Under 1996 fick han vara med när laget tog hem Stanley Cup och var väl delaktig i det hela när han i den andra finalmatchen gjorde hela tre mål inom tio minuters tid. Forsberg fortsatte i Avalanche fram till 2004, då han under NHL-lockouten återvände till sitt älskade Modo. Dock drogs han med ett flertal olika skador under dessa år, vilket gjorde att han bland annat missade OS 2002 och NHL-säsongen 2001 då hans lag åter igen tog hem Stanley Cup. Han återvände dock till NHL för att spela säsonger i både Philadelphia Flyers, Nashville Predators och Colorado Avalanche. 2009 kom han till baka till Modo för två säsonger, för att sedan avsluta sin karriär i Colorado. Dock blev det ett kort avslut då han endast hann spela två matcher innan en av hans skador gjorde sig påminda. I och med detta gick han då ut med att han lägger hockeykarriären på hyllan. Förutom framgångar i NHL har Foppa även gjort stora saker med det svenska landslaget, vilket givit honom Två OS-guld och fem VM-medaljer. Dessa titlar tillsammans har givit honom en dubbel placering i Trippelguldklubben, vilket innebär att man varit med och vunnit både OS-guld, VM-guld och Stanley Cup. Under 2014 blev han dessutom som tredje svensk invald i Hockye Hall of Fame.