Upplagd av anders Upplagd den maj - 26 - 2013

Sverige världsmästare i hockey

Flag of SwedenI söndags avgjordes till slut hockey-VM och lite oväntat med mycket glädjande så blev det Sverige som tog hem guldet. Under kvalet såg det mörkt  ut för laget, då man inte fick till några större vinster samt förlorade inledningsmatchen mot Schweiz med 2-3. När alla matcher var spelade slutade man iallafall på en tredjeplats i gruppen som vanns av Schweiz som gjorde ett mycket bra VM. Nedan ser du resultaten för Sveriges matcher under kvalet.

Sverige – Schweiz 2-3
Tjeckien – Sverige 1-2
Sverige – Vitryssland 2-1
Norge – Sverige 1-5
Sverige – Kanada 0-3
Sverige – Slovenien 2-0
Danmark – Sverige 2-4

I kvartsfinalen mötte Sverige Kanada på nytt och matchen avgjordes på straffar och resulterade i en svensk vinst. Under kvartsfinalerna var det flera av de stora lagen som otippat nog blev utslagna och topp 4 bestod till slut av Finland, Sverige, Schweiz och USA. I semifinalen blev det en riktig klassiker då Sverige fick spela mot Finland. Matchen vann man med hela 3-0 och en finalmatch mot Schweiz var då att vänta.

Många var oroliga för hur det skulle gå, eftersom Schweiz gjort ett mycket bra VM med vinst i samtliga matcher. Matchn var mycket händelserik och redan efter ett par minuter hade Schweiz spräckt nollan. inom 20 minuter hade dock Sverige lyckats med att kvittera samt gå upp i ledningen med 2-1. Den andra perioden blev mållös, men i den tredje och avgörande gjorde det svenska landslaget inte mindre än tre mål som slutligen tog dem till seger.